Herhangi bir teknik bilgiye sahip olmadan siz de WordPress blog sitesi oluşturarak, istediğiniz gibi sitenizi çalıştırmaya var mısınız? Türkiye’nin en kapsamlı kılavuzunu oluşturmak için WordPress Blog oluşturma rehberi işte sizlerle…
WordPress site kurmak için neye ihtiyacınız var?
WordPress blog oluşturmak için 3 ürüne ihtiyacınız bulunur:
- Bir alan adınız olmalıdır. Örneğin bizim sitemiz gibi oguz.net.tr gibi alan adınız olmalıdır.
- Bir web hosting hesabınız olmalıdır. Bu alan da, WordPress dosyalarınızı barındıracağınız internet dünyasındaki alandır.
- 60 dakika kadar pürdikkat uygulama yapacağınız zamanınız.
Evet, tam tamına 60 dakika kadar pürdikkat okuyup uygulayacağınız vaktiniz hazırsa, aşağıdaki yazımıza başlayabilir ve siz de harika bir WordPress bloğu kurabilirsiniz. Haydi başlayalım.
Bu yazıda yapılacak işlem aşamaları şu şekildedir:
- Alan adı nasıl kaydedilir?
- En iyi web hosting nasıl seçilir?
- WordPress Blog yükleme ve kurulumu
- Blog tasarım şablonunu değiştirme
- İlk blog yazınızı yazma hazırlığı
- WordPress blogu eklentilerle özelleştirme
- İletişim formu ekleme – İletişim formu nasıl eklenir
- WordPress web sitenizi SEO için nasıl optimize edebiliriz?
- WordPress’te uzmanlaşmak için kaynaklar
Adım 1. Web Hosting ve Alan adı Kurulumları
WordPress kurmak için birçok ücretsiz platform bulunur. Fakat bu noktada WordPress.org kullanmanız tavsiye ederiz. Bunun sebebi hem ücretsiz bir kullanım imkanı olması hem de eklenti, temalarının ücretsiz olması sayesinde ücretsiz yapılandırma ile tüm ihtiyaçlarınızı giderecek olmanızdır.
WordPress’i seçmenizin en büyük nedenleri arasında birincil olarak, internette bulunan web sitelerin %34’ü WordPress kullanıyor olması diyebiliriz. Buna bağlı olarak tüm başarılı blogların ortak noktası WordPress olmasıdır.
WordPress kurulumu yapmak için ilk öncelikle wordpress.org sitesine giriş yaparak, ücretsiz ve son sürüm WordPress dosyanızı indirerek dosyaları edinebilirsiniz.
Web sitenizi oluşturmak için bir alan adı ve web hostinge ihtiyacımız vardır.
Alan adı, web sitenizi ziyaret edecek kullanıcıların sitenize ulaşmak için internete yazacakları addır. Web sitenizin internetteki adresi de diyebiliriz. Google.com, oguz.net.tr gibi isimlerdir…
1 alan adı yıllık 30 – 70 TL’den başlayan fiyatlarda olup, com – net – org uzantılı alacağınız alan adına göre fiyat değişmektedir. Web hosting tarafında ise fiyatlandırmalar 30 TL’den başlayıp yıllık maliyet 200 – 300 TL’lere kadar çıkmaktadır.
Bu konuda WordPress hosting hizmeti sağlayan siteleri tercih ederek ve aylık hizmet sağlayan hosting firmalarından çok daha uygun fiyatlara hosting hizmetlerinizi alabilirsiniz. Alan adlarını ise minimum yıllık ve katları şeklinde kiralamaktasınız.
WordPress sitenizi kurmak adına bir web hosting ve bir alan adına sahip olduğunuzu düşünerek bu aşamayı devam ettirmek istiyoruz.
Adım 2. WordPress Yükleme Adımları
WordPress’i kurmak için birçok yöntem mevcuttur. Türkiye’nin en büyük hosting firmalarından birinde web hosting hizmetiniz varsa, bu hosting paketlerinde cPanel’den “Wordpress” butonuna tıklayarak, sitenize otomatik olarak WordPress kurulumu yapabilirsiniz.
Bunun yanı sıra wordpress.org sitesinden de WordPress’in son güncel sürümünü bilgisayarınıza indirip, web hostingin FTP’den ana dizinde bulunan public_hmtl klasörüne ya da cPanel, Plesk vb. kontrol paneline bağlantı yaparak dosya yöneticisi > public_html alanına WordPress kur dosyalarınızı yükleyebilirsiniz.
WordPress kurulduktan sonra, WordPress’in görünümünü özelleştirmek ya da kendinize ait şekilde düzenlemek için her şeye hazırsınız demektir.
Adım 3. WordPress Temanızı Seçelim
WordPress blogunuzun görünümü için temalara sahip olmalısınız. Birçok tema ile sitenizi özelleştirmek sizlere aittir. Bunun için WordPress kurulduktan sonra ilk temanız şu şekilde görüntülenir:
Çoğu kişi gibi siz de bu tasarımı beğenmezseniz, WordPress.org/themes menüsünde bulunan birçok ücretli ya da ücretsiz temalara sahip olabilirsiniz. WordPress sitenizin görünümünü canlandırmak ve heyecan verici şekilde sitenize tasarım yüklemek için Görünüm > Temalar ile temanızı yüklemeniz, değiştirmeniz, güncellemeniz mümkündür.
Görünüm > Temalar menüsünü açınız. Burada “Yeni Ekle” butonuna tıklayınız.
Bir sonraki aşamada ise Popüler, yeni çıkan ve yaygın olan birçok tema arasından isteğinize bağlı bir tema seçebilirsiniz.
Herhangi bir temayı seçmek istediğinizde, Mouse ile tema üzerine geldiğinizde hem önizleme hem de yükleme butonlarını görüntüleyebilirsiniz. Önizleme ile yükleme öncesinde sitenizde nasıl göründüğünü görebilir isterseniz de yükleme butonuyla sitenize seçtiğiniz temayı yükleyebilirsiniz.
Temanızı yükledikten sonra, Görünüm menüsü altında bulunan Özelleştir alanından temanızı özelleştirebilir, temada istediğiniz alanları düzenleyebilirsiniz.
WordPress temanızı da seçtikten sonra, ilk blog yayını için artık başlayabiliriz
Adım 4. İlk Blog Yazınızı Oluşturma ve Yayınlama
Yayınlar menüsünden Yeni Ekle menüsüne tıklayıp, yazınızı hazırlayacağınız alana ulaşabilirsiniz.
Blog yazınızı yazabileceğiniz bu editör alanından basitçe yazılarınızı hazırlayabilirsiniz. Bu alan içerisinden gerekli yazı ve resim işlerinizi tamamladıktan sonra, ekranın sağ üst köşesindeki Yayınla seçeneğiyle yazıyı yayına alabilirsiniz.
Yayınlar menüsünde Kategoriler, Etiketler gibi bir takım bölümler yer alıyor. Bu alanların ne işe yaradığından da bahsedelim.
Sitenizin içereceği yazılara göre kategoriler oluşturmak için Kategorileri değerlendirebilirsiniz.
Sitenize gelecek ziyaretçiler, bir takım aramalar yaparak Google üzerinden sitenize ulaşır. Bununla beraber site içerisinde de bir takım aramalar yaparak, birbiriyle benzer yazıları bulmak ve araştırmak için aramalar yapar. İşte bu aramaları kolaylaştırmak ve birbirine benzer yazıları ziyaretçi karşısına çıkartmak için Etiketler menüsünde yer alan etiketler birçok kişinin işini görecektir.
Adım 5. Eklentiler ve Özelleştirmeler
İlk yazıyı yayınladıktan sonra, sıra geldi eklentiler ve özelleştirmeler ile sitenize ek özellikler tanımlamaya. Web siteniz içerisinde iletişim formları, galeri, abonelik formları, çeşitli manşet vb. öğeler eklemek için eklentiler ile birlikte işlem yapabileceksiniz.
Eklentiler için https://wordpress.org/plugins/ adresinde isteklerinize uygun şekilde aramalar yaparak birçok eklentilere ulaşabilirsiniz. WordPress eklenti dizininde ortalama 55.000’den fazla sayıda eklenti bulunur. Ne yapmak istediğinize dair araştırmalar yaparak, birçok şey için eklentilerle istediğiniz birçok şeyi yapabilirsiniz.
Bir eklenti kurulumunu yapabilmek için, Eklentiler menüsünde eklenti ekle seçeneğiyle eklenti arama alanına ulaşabilirsiniz. Burada “Eklenti arama” barından aranacak eklenti adını yazarak arama yapıp, daha sonra “şimdi yükle” butonuyla eklentiyi önce siteye yükleyebilir, sonrasında “aktif et” seçeneğiyle yüklenen eklentiyi aktifleştirebilirsiniz.
Eklentilerinizi Eklentiler menüsünde “yüklü eklentiler” seçeneği altında kontrol edebilir, istediğiniz eklentiyi etkisizleştirebilir ya da etkinleştirebilirsiniz.
Diğer WordPress Eklentileri ve Özelleştirmeleri
WordPress siteniz için kullanabileceğiniz en faydalı eklentilerden biri de, sitenize giren ziyaretçilerin sizlere ulaşması için oluşturacağınız WordPress iletişim formudur. WordPress form oluşturucu eklentilerle ihtiyacınızı giderebilirsiniz.
WpForms Lite, WP Mail SMTP by WPForms gibi eklentilerle ihtiyaçlarınızı karşılar boyutta tüm ihtiyaçlarınızı sağlayabilirsiniz. Basit bir kurulum ve ayarlama ile tüm isteklerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Google Analytics izleme ile, sitenize gelen ziyaretçilerin günlük, haftalık, aylık kaç kişi olduğunu, nereden sitenize ulaştığını, web sitenize gelen ziyaretçilerin sitenizde hangi sayfalarda vakit geçirdiklerini açıkça görüntüleyebilirsiniz.
SEO için de Worpdress Blogunuza optimizasyon yapabilir ve arama motoru optimizasyonuyla, sitenizi ziyaret edecek olan ve arama motorlarından sitenize ulaşacak olan birçok trafiğin SEO optimizasyonu işlemleriyle daha fazla kişinin ulaşmasını sağlamak mümkündür.
Yoast SEO, All in SEO, JetPack vb. birçok eklentileri kullanabilirsiniz. WordPress SEO eklentileriyle beraber sitenizin optimizasyonunu ve performanslarını arttırarak sitenizin daha da iyi şekilde birçok kullanıcıya ulaşmasını sağlatabilirsiniz.
Yedekleme için UpdraftPlus en iyi WordPress yedekleme eklentisidir. Bu eklentiyle beraber web siteniz için düzenli yedek alabilirsiniz. Sitenizde çözümü olmayan bir hata oluşması halinde istediğiniz zaman geri yükleme yapabilirsiniz.
Güvenlik için WordPress’in en iyi ücretsiz güvenlik eklentisi Sucuri güvenlik eklentisidir. Yeni başlayanlar için WordPress bloğunuzu güvenli hale getirme konusunda bu eklentiyi kullanabilirsiniz.
Performans konusunda ise Wp Roket ya da WP Super Cache eklentilerini tavsiye ederiz. Bu eklentileri kullanarak sitenizin hem hız hem de performansını arttırabilirsiniz.
Adım 6. WordPress Blog ile Para Kazanma
Blog oluşturduk ve artık para kazanma yollarını araştırmak kaldı geriye… Blogu oluşturduktan sonra geriye kalan para kazanma yöntemleriyle ilgili de birkaç yöntem hakkında bilgi vermek istiyoruz sizlere.
WordPress blog siteleriyle para kazanma hakkında bir takım bilgiler vereceğiz. Ancak unutmamanızı istediğimiz bir şey var: Asla hızlı bir şekilde zengin olabilmeyi web sitelerle kısa vade de yapamazsınız. Pahalı araba resimleriyle ya da konaklama yerlerinde çekilen fotoğraflara kanmamanızı tavsiye ederiz.
Google AdSense
Birçok blog sitesi olan kullanıcı, reklam göstererek para kazanmaktadır. Siz de Google AdSense yayıncılığı yaparak, blog siteniz üzerinden para kazanmaya başlayabilirsiniz. Google, reklam veren ile reklam yayıncıları arasında köprü görevi görerek, reklamverenlerin içeriğini en doğru kelimelerle sitelerde yayınlatmaya izin verir. Böylelikle en uygun fiyatlarda kazancı da kazanabilmek mümkündür.
Satış Ortaklığı ile WordPress Blog Sitelerinden Para Kazanma
Affiliate Marketing olarak da bahsedilen satış ortaklığı, birçok blog yazarının kazanç kapılarından biridir. En sık kullanılan para kazanma stratejisi olan satış ortaklığı, içeriğinize uygun şekilde ürün ve hizmetleri sizi okuyan, sitenizi ziyaret eden ziyaretçilere tavsiye eder ve satın alma işlemleriyle beraber belli oranlarda tavsiye komisyonları kazanabilirsiniz.
Burada ki amacınız, ilgili ürün veya hizmeti sağlayan firmaya güvenmeniz ve kullanmanız sayesinde siz de bu ürün veya kaliteli hizmeti önererek ziyaretçileri yönlendirmektir. Bu sayede sizlerde özel kazançlar elde etmeyi başarabilirsiniz.
Online Mağazacılık
WordPress blog sitenizden online şekilde içerik paylaşarak da para kazanabilirsiniz. E-kitap, müzik, fiziksel ürün veya daha fazlası diyebileceğimiz dijital indirmelere olanak veren ürünlerle beraber sizlerde danışmanlık hizmeti verebilir ya da satın alım yapabilirsiniz.
Bu konuda WordPress’in en iyi e-ticaret eklentisi olan WooCommerce öneririz sizlere. Aynı zamanda bu eklenti, dünyanın en çok kullanılan e-ticaret platformlarından biridir.
WordPress bloglarda yorumlarla beraber moda blogları ya da yemek tarifleriyle de para kazanmanız mümkündür. Bu konuda da yine sizlere benzersiz fırsatlar sunabilecektir.
Adım 7. WordPress’e Hakim Olmayı Başarın
WordPress’e hakim olmak için oguz.net.tr üzerinden istediğiniz gibi WordPress kaynağı olarak kullanım sağlayabilirsiniz. Sizlere olabildiğince geniş kapsamlı bilgiler ve detaylar sunarak, en iyi şekilde kaynak oluşturmaktayız.