Web sitenizle ilgili sık sık WordPress yedekleri oluşturmak, siteniz için en doğru güvenlik yollarından biridir. WordPress siteniz için yedek almak, sizlere gönül rahatlığı sağlayarak, sitenizle ilgili herhangi bir hata, saldırı, sitenin kendini kilitlemesi ya da benzer yıkıcı durumların tamamında işe yarar bir geri dönüş önlemleridir.
!!Önemli uyarı!! WordPress site barındırma sağlayan hosting firmaları, siteleriniz için yedekleme hizmetleri sunar. Fakat bu yedekleme hizmetlerinin yanı sıra sizlerin de site sahipleri olarak bu yedeklere güvenmemeniz, siteniz için düzenli olarak wordpress yedeği almanızı tavsiye ederiz. Sonuç olarak, otomatik alınan hosting sağlayıcı firmaları tarafındaki yedeklerde oluşacak hatalar, sizi üzebilir ve kendi yedeğinizi kendiniz de almanızı tavsiye ederiz.
Eğer daha önce WordPress web siteniz için yedekleme yapmadıysanız, aşağıda sunacağımız en iyi 7 WordPress yedekleme eklentisi arasından birini seçebilir ve sizler de sitenizi yedeklemeye başlayabilirsiniz.
UpdraftPlus
WordPress dünyasında bulunan en popüler ve ücretsiz WordPress yedekleme eklentisidir. Ortalama 2 milyondan fazla web sitesi, bu eklentiyi kullanır.
UpdraftPlus, WordPress site yedeği oluşturduktan sonra ister Cloud depolarda tutmanızı (Google Drive, Yandex Disk vb.) isterseniz de bilgisayara indirerek tutmanıza izin verir.
Bu eklenti ile hem zamanlanmış yedekleme yapabilirsiniz hem de istğe bağlı yedeklemeler sağlamaktasınız. İsterseniz sadece belli başlı dizinlerde de yedekleme yapmanız mümkündür.
Yedekler otomatik şekilde bulut depolama alanları olan Dropbox, Google Drive, S3, Rackspace, FTP, SFTP, e-posta ve diğer birçok bulut sunucularda da yüklenebilir şekilde ayarlayabilirsiniz.
Aynı zamanda UpdraftPlus ile birlikte WordPress web site yedekleme sonrası, yedeği WordPress yönetici panelinden kolay biçimde geri yüklemeyi de yapabiliyorsunuz.
Bunlar dışında ise, UpdraftPlus ek olarak web sitelerde taşıma, klonlama, veritabanı aramaları ve değiştirme işlemleri, çoklu site desteği gibi birçok özelliğiyle beraber Premium sürüme de sahiptir. Eğer Premium sürümü değerlendirmeyi düşünürseniz https://updraftplus.com/ sitesinden bilgi sahibi olabilirsiniz.
VaultPress (Jetpack Yedekleri)
oguz.net.tr olarak, WordPress site yedekeleme için önerdiğimiz eklentilerden bir diğeri de VaultPress eklentisidir. Jetpack eklentisinin bir parçası olmuş olan VaultPress, kendi içerisinde birden fazla fiyatlandırmaya sahip bir hizmettir.
Bu eklenti ayda $3.5 dolardan başlayan fiyatlarla, otomatik olarak bulut yedekleme imkanı sunar. Böylece kolayca VaultPress eklentisiyle yedekleme yapabilir ve birkaç tık ile geri yükleme gibi işlemler de yapabilirsiniz.
Bu eklentinin bazı dezavantajları bulunuyor. Bunlardan birincisi, eğer ücretli plan almaya kalkarsanız göreceğiniz üzere; site başı ödeme yapmanız isteniyor. Birden fazla sitesi olan kullanıcılar için yüksek maliyet ortaya çıkacaktır.
İkinci olarak ise, WordPress eklentisi olan JetPack eklentisine abone olup, WordPress.com hesabına sahip olmanız ve JetPack eklentisini de sitenize yüklemeniz gerekecektir.
Üçüncü ve son olarak ise, En düşük ücretli paketi aldığınızda yedekleriniz 30 gün boyunca saklanır. Eğer sınırsız şekilde yedekleme arşivi istiyorsanız, web site başına aylık $29 dolar ödemeniz gereken bir plana geçmeniz gerekir.
JetPack eklentisinin ücretli planını kullanan varsa, popüler eklenti olan bu eklentinin bir parçası olan VaultPress ile ödeyeceğiniz site başı ücretlerin karşılığını hakkıyla alacağınızı söyleyebiliriz.
BackupBuddy
WordPress site sahipleri arasında en az 500.000 (500 bin) kişi tarafından kullanılan Premium bir eklenti olan WordPress yedekleme eklentisidir. Günlük, haftalık, aylık yedekleme imkanları sunar.
Dropbox, Amazon, S3, Rackspace, Cloud, FTP, Stash gibi bulut depolama servislerine depolama yapabilir ve isterseniz kendi e-postanıza bu yedeğin gönderilmesini de sağlayabilirsiniz.
WordPress sitelerinizi çoğaltma, taşıma ya da geri yüklemeyi sık sık yapıyorsanız, bu eklentiyi kullanarak isteklerinizi karşılayabilirsiniz. 1 site lisansı tek seferlik ödeme yapmanız karşılığında 52$’dır.
BoldGrid Yedekleme
Basit bir WordPress yedekleme eklentisi olan BoldGrid ile birlikte yedekleme dışında diğer güçlü araçlarının da sahibi olmaktasınız. Sizlere otomatik yedekleme çözümü sunan BoldGrid yedekleme, eğer siteniz çökerse ya da benzer durum yaşarsanız, geri yüklemeyi kolayca oluşturmanızı sağlar.
Eğer hostinginizi değiştirirseniz sitenizin taşınması için de kullanabilirsiniz. Tek tık ile ister otomatik yedeklemeler yaptırabilirsiniz isterseniz de manuel yedekleme aldırabilirsiniz.
En büyük özelliği ise, güncelleme yapacağınız zaman otomatik olarak yedek oluşturur. Güncelleme öncesinde aldığı yedek sayesinde, eğer güncelleme başarısız olursa ya da hata alırsanız, WordPress sitenizin son alınan yedeğini otomatik olarak geri yükler. Bu sayede sizi güncelleme hatalarına karşı korumuş olur.
En fazla 10 yedekleme arşivi sunan BoldGrid yedeklemede daha fazla yedekleri Amazon, FTP, SFTP, S3 gibi uzak depolama alanlarında saklama şeklinde çoğaltabilirsiniz.
Yıllık $60 dolar maliyeti olan BoldGrid yedekleme eklentisinin bu bedelini ödeyerek BoldGrid Premium araçları ve hizmetleri içerir.
BlogVault
WordPress’te popüler başka bir eklenti de BlogVault eklentisidir. Sitenizin bulunduğu hostingten bağımsız site dışı yedekleme oluşturan BlogVault yedekleme eklentisi ile sunucunuzda hem disk alanınız için yer kaplamaz hem de sunucu arızalarına karşı yedeğinizi korur.
İstediğiniz gibi günlük yedekleme imkanı sunan BlogVault ile isteğe bağlı sınırsız yedeklemeler de oluşturabilirsiniz. Akıllı şekilde üzerine yazar biçimde saatlik, günlük yedeklemeler de yapabiliyorsunuz.
WordPress web sitenizde oluşacak hatalara karşı sitenizi korumak için de korumada sizlere yardımcı olur. 90 günlük yedekleme arşivi saklar, bu sayede sitenizde oluşacak aksilikte sorunu giderir.
İster web siteniz için alınan yedeği test etmeyi, yeni bir web site kurar gibi kurarak kontrol eder isterseniz de başka bir hostinge sitenizi taşıma konusunda basit şekilde kolayca işlem sağlar.
Sizlerde BlogVault ile birlikte birçok işlemlerinizi tek tık ile yapabilirsiniz. 1 site için lisans bedeli temel planda 90$’dır.
BackWPup
Ücretsiz WordPress yedekleme eklentilerinden biri de BackWPup eklentisidir. Bu eklenti, yedeklerinizi oluşturmada ve isterseniz bulutta saklamanızda yardımcı olur. Desteklediği bulut depolama araçları; Dropbox, Rackspace, S3, FTP, SFTP ya da eposta gibi alanlardır. Bununa beraber isterseniz bilgisayarınıza da depolama izni verebilirsiniz.
Kullanımı kolay olan BackWPup ile birlikte sitenizdeki güncelleme sıklığınıza uygun şekilde isterseniz otomatik yedeklemeler de planlamanız mümkün olabiliyor.
Eğer WordPress sitenzi için yedek geri yükleme istiyorsanız, bunları da basit şekilde BackWPup Pro paketiyle yapabilirsiniz. Fiyatlandırma ücretsiz olup dilerseniz Premium planlamaları da değerlendirebilirsiniz.
- Duplicator
En popüler WordPress yedekleme eklentisi olan Duplicator, bir site taşıma eklentisidir. Tabi ki yedekleme özelliklerini de içerisinde barındırır.
Düzenli olarak sitesine bakım yapan kullanıcılar, bu eklentiyi kullanabilirler. Fakat WordPress yedekleme çözümü içerisinde otomatik yedekleme oluşturmaya izin vermemektedir.
Ücretsiz hizmet olan Duplicator, sitenizi kolayca manuel yedek almanızı sağlayan bir eklentidir. Web hostingte alınan düzenli yedeklere istinaden, ek olarak sizlerde kendiniz site sahibi olarak yedeklerinizi alabilirsiniz.
Özetlemek Gerekirse WordPress Yedek Eklentileri Hakkında…
Liste halinde sizlere toplamda 7 tane sunduğumuz WordPress yedekleme eklentisi, artı ve eksileriyle beraber sizlere sunulmuştur. Tamamı WordPress dosya yedekleme ile tam veritabanı yedekleme özelliği sunar.
Küçük veya orta boyuttaki siteler içinse UpdraftPlus eklentisini öneririz. Bu yedekleme eklentisii, sizlere şifreli yedekleme sunarken birçok depolama seçeneğiyle istediğiniz yere de yedekleme yapabilirsiniz.
Yedekleme eklentisinde hangi eklenti kullanılırsa kullanılsın, yedeklerinizi her zaman web sitenizin hostinginden ayrı yerde saklayın.
Sunucunuz ya da hostinginiz, olası bir çökme durumunda ya da saldırı alması durumunda, yedeklerinizin zarara uğramasını engellemiş olursunuz. Bu sayede herhangi bir şekilde yedeklerinizin zarar görmemesini de yedeklerinizi ayrı bir yerde tutarak sağlamış olabilirsiniz.
Bu sebeple her zaman Dropbox, Amazon, Google Drive veya S3 gibi üçüncü depolama hizmetlerini sizlere önermekteyiz.