WordPress Sitenizde Hız Neden Önemlidir?
İnsanların dikkat süreleriyle ilgili yapılan çalışmalarda, dikkat süreleri 12 saniyeden 7 saniyeye kadar düştüğü görülmektedir. Bu çalışma 2000 – 2016 aralığında yapılmış bir çalışmadır.
Peki web site sahibi olan bizler için bu durum ne anlama geliyor?
Cevap basit: Web sitenizdeki içeriği kullanıcılara göstermek ve onların web sitenizde bulunması için çok az zamanımız var.
Bu demek oluyor ki, web siteniz yavaş ise, kullanıcılar sitenize giriş yaparken yüklenmeden dolayı sitenizi hızlıca terk edeceklerdir. Bu sebeple, web site hızı ziyaretçilerin sitenizde zaman geçirmesi ve hemen çıkmaması için önemli bir detaydır.
Amazon, Google gibi şirketlerin yaptığı istatistiki araştırmalarda, web sitelerinin alt sayfalarıyla ilgili yüklenme hızında yaşanacak 1 saniyelik gecikme, %7 oranında kayıp, %11 oranında ise daha az sayfa görüntülenmesi demektir. Bu da %16 değerinde müşteri memnuniyeti azalması yaşatmaktadır.
Google ve diğer arama motorları da, sitenizde yaşanan yavaşlık durumlarından ötürü arama sonuçlarında sitenizin daha aşağılarda yer almasına yönelik cezalandırma yapar. Bu durum, web sitelerde yavaş sitelerin sıralamaya girmemesini ve daha az trafik alması anlamını taşır.
Özetle söylemek istediğimiz şey, web sitenizin daha fazla ziyaretçi sayısı için, WordPress web sitenizin hızlı olması gerekmektedir.
WordPress Web Site Hızınızı Nasıl Kontrol Ederiz?
En başta sitenize sık sık girdiğiniz için, Chrome, Firefox, Internet Explorer tarayıcılar sitenizi DNS önbellekte tutarlar ve bu sayede, siteye ilk girişte otomatik olarak sitenizin hızlıca açılmasını sağlarlar. Siz de bu durumda siteniz hızlı gibi görürsünüz.
Ancak web siteye girecek olan ziyaretçiler, sitenizin normal ve gerçek hızını görürler. Bu hız ile sizdeki hız aynı olmayabilir… Bununla birlikte farklı ülkelerde, şehirlerde yaşayan insanlarda sitenize girdiklerinde bambaşka hız deneyimine sahip olacaklardır.
Size bu konuda IsItWP sitesinin sunduğu WordPress hız testi aracını tavsiye ederiz.
WordPress için ücretsiz web sitesi hız testi aracımızla web sitenizin ne kadar hızlı yüklendiğini kontrol edebilirsiniz. Site adresi https://www.isitwp.com/free-website-speed-test-tool-for-wordpress/ şeklindedir.
Web sitenize ait hız testi yaptınız ve sonuçlar elinizde. Peki neye göre kıyaslama yapacaksınız, iyi bir web sitesi için en iyi hız nedir? Merak ediyor musunuz? İşte sizlere bilgiler…
İyi bir sayfa yükleme hızı 2 saniye altında demektir. Evet, doğru duydunuz! 2 saniyenin altında sitenizin sayfalarının yüklenmesi gerekmektedir. Fakat bu değerlere ulaşmak oldukça güç ve iyi bir optimizasyondan geçmek demektir. Bu nedenle bu 2 saniyeye ulaşacak en yakın değerde sitenizi hızlı yapmanız gerekecektir.
Her zaman milisaniyelerle iyileştirmeler yapacaksınız ve bu sayede yükleme hızlarınızı uzun vade de saniye bazında iyileştirme yaparak azaltabileceksiniz.

web site yavaslatan seyler
WordPress Sitenizi Yavaşlatan Şey Nedir?
Siteniz için hız testi yaptırdığınızda, birçok öneriler karşınıza çıkacaktır. Fakat çoğunluğ yeni başlayan ve anlaşılması zor olan teknik uygulamalardır. Web sitenize dair ne yavaşlık yaratıyor ya da yavaşlık sorunu yaratan, performansı arttırma konusunda ne yapılması gerek gibi konulara akıl yoruyorsanız, sizlere bazı WordPress’in yavaş çalışmasına neden olan başlıca nedenleri sıraladık:
Web Hosting: Web sitenizi barındırdığınız web hosting sunucunuz, doğru yapılandırılmadığında web sitenizin hızına etki edecektir.
WordPress Konfigürasyonu – WordPress Yapılandırması: WordPress sitenizde doğru Cache eklentileri kullanılmıyorsa, sunucuda yavaşlık çıkartır, bu da sitenizin yavaş açılması ya da hiç açılmamasına neden olabilir.
Sayfa Boyutu: Pek bilinmeyen, önemsenmeyen etkenlerden biridir. Web site içi optimizasyon edilmemiş resimler de diyebiliriz. Bu konuda olabildiğince doğru yapılabilecek optimizasyonlar ile sayfa boyutunu olabildiğine aşağı çekmeniz, minimum değerlerde olması sitenizin hızlılığına etki eder.
Kötü Eklentiler: Bir eklenti kötü kodlanmış ise, web sitenizi gerçekten yavaşlatır. Kötü kodlama, aynı anda 10 sorgu çalıştırmak yerine gereksiz yere 40-50 sorgu çalıştırması sitenizin her ziyaretçiye yavaş açılmasına neden olması demektir.
Harici Komut Dosyaları: Bazı reklamlar, yazı tipleriyle ilgili yükleyiciler, htaccess ya da dışarıya bağlı bazı dosyaların web sitenizde çalışması da sitenizin açılma hızını büyük yönde etkilemektedir.
Bu yazı ile birlikte artık siz de WordPress web sitenize dair yavaşlık yaşatan tüm ögeleri biliyorsunuz. WordPress sitenizi nasıl hızlandıracağınıza yönelik bir devam edelim…

hızlı çalışan web site önemi
Hızlı Çalışan WordPress Hosting Neden Önemlidir?
Bir WordPress sitesini performanslı şekilde barındırmada en önemli performans rolünü üstlenen, WordPress hosting hizmetidir. Birçok hosting firması, WordPress hosting olarak pazarlama yaparak, en iyi paylaşımlı hosting hizmeti olarak hizmet sunmak ister. Bu konuda web sitenizin performansını olumlu etkilemesi durumu, sunucuda yapılan optimizasyona göre önemlidir. Buna dikkat edilmelidir.
Paylaşımlı hostinglerde sunucu kaynağını, o sunucu içerisinde barınan diğer sitelerle/müşterilerle paylaşarak kullanırsınız. Bu da sunucuda barınan başka bir sitenin yoğun trafik alması durumunda, tüm sunucu performansına etki edeceğini işaret eder. Bu sebepten ötürü de paylaşımlı hostingte bir başka site yüzünden sizin siteniz de yavaş açılabilir.
Bu sebeple WordPress hosting hizmetlerini gerçekten sunabilen firmaları tercih etmenizi öneriyoruz. Altyapısal anlamda yedekleme, güvenlik yapılandırmaları, gerekli izolasyon ve tabi ki sunucu taraflı cache eklentileriyle beraber sitelerinizin daha performanslı çalıştırılması sağlanmalıdır.

kodlama bilmeden wordpress site hızlandırma
Kolay Adımlarla WordPress’i Hızlandırma (Kodlama Bilmenize Gerek Yok!)
WordPress Cache Eklentisi Kurun
WordPress sitenizin sayfaları her zaman dinamiktir. Yani bir kullanıcı sitenize girdiğinde, ilgili sayfa yayını o ziyaretçiye özel olarak anlık oluşturur. Bu da onlarca kişi aynı sayfaya girdiğinde, onlarca kişi için o sayfa yepyeni şekilde oluşturuluyor gibi onlarca kişiye açılmak ister. Bu sebeple web sitelerde yavaşlık meydana gelir.
WordPress, sayfa oluştururken tüm bilgileri bulup, bir araya getirmesi ve hepsini kullanıcıya görüntülenebilir şekilde sunmayı her kullanıcı için özel bir şekilde yapmak ister. İşte bu işlem, arka planda düşünüldüğünde çok fazla adımdan geçer ve aynı anda çok kişi sitenizi ziyaret ettiğinde de yavaşlık sorunlarıyla karşı karşıya kalırsınız. Bunu giderme konusunda en iyi çözümlerden biri de WordPress cache eklentisi öneriyoruz.
Cache eklentisi, WordPress web sitelerde en az 2 kat olmakla 5 kata kadar hız etkisi sunabilir.
Cache eklentisi nasıl çalışır?
WordPress sitenizi dinamik sayfalara bırakmaz, Cache eklentisi kurarsanız şu şekilde çalışır olacaktır:
- Cache eklentisiyle her defasında sayfa oluşturan WordPress siteniz, sayfayı ilk yüklemede kendi belleğine kopyasını oluşturur.
- Bellekte oluşan kopya bir önbellektir. Bu sayede önbellekteki kopyayı her siteye giren kullanıcıya anında gösterir.
- Bu önbellekteki kopya sayesinde de, siteye onlarca kişi girse de sitenizde arka planda bir sürü sorgu çalışmaz, siteniz yorulmaz.
Sitenizi ziyaret eden bir kullanıcı, WP sitenizde sunucuya bir Mysql sorgusu gönderir. Veritabanında çalışan sorgu ile birlikte PHP dosyasından bilgiyi alarak veritabanı çalışmış olur. Sonrasında kullanıcıya bilgi ekranı gelir.
Eğer bu işlemi yaptırtmak istemiyorsanız WP cache eklentileriyle bu sorunu giderir, php dosyasından bilgi alması için SQL sorguları çalıştırmadan önbelleğe alacağınız kopyalarla sitenizi çok hızlı şekilde çalıştırabilirsiniz.
Günümüzde birçok WordPress cache eklentileri bulunur. Aralarında en iyileri ise Wp Super Cache (ücretsizdir) ve Wp Rocket (Premium, ücretli) eklentisidir. Bu iki eklentiyi de sitelerinize öneriyoruz.

web site görselleri optimize etme
Hız İçin Sitenizdeki Görselleri Optimize Edin
Web site içeriklerini canlı tutan şey, görsellerdir. Bu nedenle sitenizde ne kadar çok görsel kullanırsanız, web siteniz canlanır ve etkileşim anlamında da gerçek anlamda yardımcı olur.
Web sitelerle ilgili yapılan araştırmalar gösteriyor ki, web site sahipleri sitelerinde renkli görseller kullanırsa, sitedeki içeriklerin okunması olasılığı %80 oranlarına kadar artmaktadır.
Resimler bu konuda bu kadar popüler ve değerliyken, sizlerin resimlerle ilgili bolca paylaşımı siteye canlılık katarken, bir yandan da sitenizi yavaşlatabilir. Bu konuya çok dikkat ediniz! Resimlerle yapmanız gerek optimizasyonlar yapılmamışsa, sorun yaşayabilirsiniz. Optimize edilmemiş resimler, sitenizin yavaş açılmasına neden olabilir.
Telefonla ya da kameralarla çekilen fotoğrafları doğrudan web sitenizde paylaşmayın. Bu web sitenizin sayfalarının yavaş açılmasına neden olacaktır. Bu nedenle orijinal formatlar yerine 5 kat kadar kaliteyi ve boyutu azaltacağınız, sıkıştırabileceğiniz değerde düzenlemeler yapabilirsiniz.
WP sitelerde JPEG ve PNG kullanarak sıkıştırma işlemlerinizi çok rahat ve basite indirgemiş olabilirsiniz.
Hangi görsel formatı seçimi nasıl yapılmalıdır?
Birbirinden farklı renklere sahip fotoğraf ve resimler için JPEG kullanın.
Basit resimler, şeffaf görseller için PNG kullanın.

website performans arttırıcı en iyi uygulamalar
WordPress Performans Optimizasyonu için En İyi Uygulamalar
Eğer siz de bir WP cache eklentisi ve resimlerle ilgili yapacağınız optimizasyon sonrasında site hızınızı test ederseniz, ne kadar fark ettiğiniz çok basit şekilde görebileceksiniz.
Fakat siz de web sitenizin hızıyla ilgili gerçekten doğru hızlarda, en iyi şekilde sitenizin hızlı açılan olmasını istiyorsanız aşağıdaki uygulamalara göz atın diyoruz.
Not: Aşağıda anlatacaklarımız pek fazla teknik bilgi içermediği için, kod bilmeden basit bir şekilde yapabileceğiniz, WP site hızlandırmak için göz önünde bulundurabileceğiniz noktalardır.
Arka Plan Süreçleriniz Optimize Edilmiş Olsun
WordPress’in arka plan işlemleri, arka planda çalışan zamanlanmış görevleridir. Aşağıda sizlere bir liste hazırladık.
- WP yedekleme eklentisi görevleri
- Cron işleri zamanlanmış yayınları yayınlamak için,
- Güncelleme için kontrol eden WP cron işleri
- İçeriği tarayan arama motorları ve diğer tarayıcılar
Arka planda sitenizi yavaşlatan yukarıdaki maddelere dikkatlice bakmanızı tavsiye ediyoruz. Çoğu zaman yedekleme eklentileri, WP sitenizin en az yoğun olduğu vakitte çalışmasını tavsiye ederiz. Bu sayede yedekleme yaparken hem de sizin sitenizin yavaşlamasına neden olmaz.
Yedeklemelerinizi günlük değil de birkaç günde bir gece yarısından sonra aldırabilirsiniz, önerimizdir.
Site taramalarında da Google Arama motoru konsolunda çıkan tarama raporlarında bazı hatalar ya da uyarılar yer alır. Bunları izleyerek olumsuzlukları kontrol edebilirsiniz. Hatalarla sonuçlanan bu taramalarda sitenizin yavaşlığı, yanıt vermemesi gibi sorunları görebilir ve buna göre optimizasyonunuzu da yaptırabilirsiniz.
Ana sayfa ve Arşiv Alanlarında Önizleme Kullanın
Standart olarak WP ana sayfada ve arşiv kısmında her yazınızın tam içeriği görüntüleniyor olabilir. Bu da her yazının yüklenmesinden ötürü sitedeki sayfanın yavaş açılmasına neden olur.
Ana sayfa ya da arşiv sayfasında yazılarınızın tamamının gösterilmesi, ziyaretçilerinizin ulaşmak istediği yazıyı da zor bulacağı anlamı taşır. Bu nedenle kullanıcılara kullanışlı bir ortam yaratmalısınız.
Arşiv sayfalarının yükleme hızını arttırma konusunda tam içerik yerine alıntılar yaparak, önizleme yaparak ayarlama yapmanızı öneririz.
Ayarlar > Okuma sayfasından “özel akışındaki her makale için” kısmını “tam metin” yerine “özet” olarak değiştirmek yeterlidir.

wordpress blog yazı yazma
WordPress Sitenizi Güncel Tutmak Önemli
WordPress, sık sık güncellemeleri olan açık kaynak projesidir. WordPress sitenizi güncellemek, size sadece yeni özellikler sunmaz; aynı zamanda güvenlik sorunları ve hataları da gidererek çözüm sunar. Bununla beraber WordPress tema ve eklentilerinizin de düzenli olarak güncellenmesi gerekmektedir.
WP site sahipleri, WP scriptinizi, tema ve eklentilerinizi en güncel sürümüyle güncel tutmak sizlerin sorumluluğundadır. Eğer güncelleme yapmazsanız; siteniz yavaş, güvenilmez çalışır olacağı gibi dış güvenlik tehditlerine karşı da çoğu zaman savunmasız kalabilir.